Sofrito – hvad er det?

 

Sofrito betyder at man langsomt braiserer noget under omrøring – uden at branke det.

Sofrito er den helt grundlæggende forberedende base til en gryderet.  

En sofrito betegnes som noget af det mest spanske i det spanske køkken. Den er kendt helt tilbage fra omkring midten af det 14. århundrede, hvor sofrito er nævnt i en opskrift.  

Sofritoen består i al sin enkelthed af løg og olivenolie.

Det er først i nyere tid, at tomater, hvidløg, peberfrugter og chilli bliver tilført, idet det først kommer til Middelhavsområderne efter opdagelsen af Amerika.

En rigtig god sofrito er lavet med kærlighed og enhver Mama har sin helt egen måde at lave sofritoen på. Det er lidt ligesom Mors egen frikadelleopskrift herhjemme. Det er kun mor, der kan lave frikadellerne som de rigtigt skal smage.

Man laver sofritoen ved at skære grøntsagerne ud i meget små tern. De braiseres (uden at brænde på!) over svag varme i godt med olivenolie.

De skal stå og hygge sig i lang tid – meget lang tid. Jeg plejer at bruge ca. 15-20 minutter på min sofrito.

Der skal røres i grøntsagerne mens de står og snurrer for svag varme.

Smagen af grøntsagerne trækker ud i retten og understreger alt det gode i de andre ingredienser.

I min sofrito er der stort set altid løg, tomat, hvidløg og peberfrugt. Alt efter hvad jeg skal lave den til, tilsætter jeg frisk laurbær og/eller chili (og krydderurter der passer til retten). Jeg tilsætter krydderurterne fra start, så de kombineret med hinanden, får lov til at give smag til min ret.

Jeg bruger ofte mange grøntsager, hvilket betyder meget olivenolie. Jeg behøver vel næsten ikke at nævne, at for mig er der kun én olivenolie og det er vores egen Ekstra Jomfru Olivenolie. Når jeg braiserer, bruger jeg den filtrerede udgave.

For at spare lidt på olien, tilføjer jeg vand, lidt sherry- eller citroneddike eller hvidvin, når grøntsagerne har optaget alt olien, men sofritoen er først klar når den er klar. Dog tilføjer jeg aldrig mere væske, end det lige kan nå at fordampe, men stadig holde retten fugtig, så den ikke brænder på.

Grøntsagerne skal stege og ikke koge.

Når sofritoen er færdig, tager jeg den op af gryden og steger kødet af, inden jeg hælder den tilbage over kødet, så de sammen kan stå og gøre sig færdige til en lækker gryderet.

Sofritoen kan også bruges for sig selv som en grøntsagssauce, eksempelvis over dine morgenæg, eller afkølet kan den blandes ind i din fars el.lign. for at give den helt optimale smag.

God fornøjelse med at opfinde opskriften din helt egen sofrito 😊

 

 

 

Ingredienser til Sofrito med olie og i tapasskåle fra Anna-serien - liggende - Spansk Keramik
Hvidløg og chili i en tapasskål fra Anna-serien - Spansk keramik - liggende